Jsem zpět s článkem na téma, které bude některými milované, některými neznámou věcí – káva.
Spousta lidí se považuje za milovníky kávy, ale ráno si místo čerstvě umleté nasype do hrnku 3v1 prášek a zalije vodou. Tady v tom to kouzlo netkví. Je načase to změnit a tyhle nechutné zvyky smést ze stolu.
HISTORIE
Historie začíná už v 6. století v Etiopii, kde kávovníky rostou doteď a jsou hlavním zdrojem práce pro obyvatele. Káva se k nám do Evropy dostala až v 17. století a ihned si získala svou oblíbenost!
Ve 20. století je vynalezeno všemi známé “espresso” a ve 21. století je spoustu druhů káv a její přípravy.
Setkáme se s mnoha druhy kávovníků, tedy zrn, například kávovník arabský a kávovník robusta. Kávovník je strom, který plodí červené kulaté bobule, v jejichž vnitřku je skryto kávové zrno, které se musí upražit, aby se dostalo do finální verze. Tu dostanete v pytlíku snad už v každém obchodě.
O tomto bychom se mohli bavit donekonečna, ale to bychom tu byli opravdu dlouho, takže jdeme dál!
Barista – člověk, který se zajímá a specializuje na přípravu kávy. Vlastně je takový kouzelník, který vám vyčaruje kávu.
Na to, abyste se mohl stát baristou, potřebuje kurzy, spoustu informací, zručnost a za mě je hlavně důležitá praxe. Víte jak dostane v kavárně nebo restauraci v capuccinu nakreslená různá roztomilá srdíčka, květinky? Srdíčko se mi nepovedlo ani napočtvrté a když už, tak to byla spíš taková brambora. Ovšem na začátku jste hrdí i na tu bramboru.
Správného baristu najdete za pultíkem, vedle svého kávovaru, který si s vámi bude schopnej povídat 20 minut jen o kávě.
Ačkoliv se svět ke kávě staví každým rokem líp a zájem o tuto magii roste, stále se tu najdou lidé, kteří vám řeknou, že by si dali “piccolo” a tváří se při tom velmi vážně.
No, s jakými druhy se většinou setkáte:
Espresso (žádné preso, expresso či presso) – nelekejte se, když před vás postaví malý šálek, protože káva v něm vás opravdu probere na celý den!
Ristretto – hodně podobné espressu, jen tady vás čeká 20 ml s menší dobou průtoku.
Lungo – doba průtoku 30 sekund a šálek se doplní horkou vodou.
Espresso doppio – velmi silná káva s dvojitou dávkou, tedy cca 14 g mleté kávy dolévané vodou. (Ideální, když vás čeká celý večer dopisování úkolů.)
Capuccino – tvoří se z espressa a našlehaného mléka. Pěna by měla být jemná, našlehaná a bez bublinek, ale tohle jsem viděla pouze v lepších restauracích a většinou si za to připlatíte, ale za kytičku v kávě to stojí!
Caffé macchiato – vlastně espresso s lžící mléčné pěny.
Latte machiatto – oblíbené u paniček – našlehané mléko, pěna, káva. Pokud uvidíte vysokou sklenici s třemi vrstvami, je to přesně ono.
Irská káva – obsahuje filtrovanou kávu s třtinovým cukrem a panáka pravé irské whiskey. Vršek zdobí dva centimetry vysoká vrstva z čerstvě ušlehané smetany. Mňamina, fakt že jo.
Turecká káva – na tuhle kávu potřebujete džezvu – konvici s dlouhým ouškem. Prostě roztomilá věcička, která umí fakt nevídaný věci.
Alžírská káva – klasická káva se šlehačkou, v hlavní roli je vaječný likér.
Frappé – vždy studený našlehaný nápoj. Hodně oblíbený hlavně v létě.
Máme spoustu dalších druhů, ale tady jsou ty, které najdete snad na každém nápojovém lístku a něco jako “ledová káva” nemusím vysvětlovat. Snad.
Nejspíš si říkáte, jak máte vědět co vám chutná. A právě vo tom to je – zkoušejte, ptejte se, nebojte se!
No nic, základy máme za sebou. Vyčerpávající, co? Doufám, že Vás to navnadilo a uvidíme se u pokračování tohoto tématu, kde si ukážeme kávovary a řekneme si, co k takové domácí kávě potřebujete.
Váš milovanej Tréva.
Jo a… piccolo vážně neexistuje.
0