Vždycky mě bavilo všechno dělat složitě, a u kávy to není jinak. Máme spoustu vymožeností, které udělají práci za nás, ale divili byste se, jakou radost dokáže udělat šálek té tmavé tekutiny, když je udělaná vašima rukama!
Ukážeme si pár supr drahých strojů, přiblížím vám, jak co funguje, a pak vám poradím, jak si udělat výbornou kávu z pohodlí domova, aniž byste museli vyhazovat tisíce za přístroje.
Téhle srandičce se říká dvoupákový kávovar, používá se v kavárnách a restauracích, takže ho tedy řadíme mezi profesionální. Za tuhle obří kreaturu dáme 50 000-100 000 Kč. Do menší kavárničky postačí pouze kávovar s jednou pákou, který samozřejmě vyjde levněji. Najdeme zde vodní trysky, dvě páky, nastavovač času a teploty, vrch slouží jako místo pro šálky, které jsou vyhřívány teplým vzduchem. Trysky nám pomůžou například našlehat horké mléko do capuccina.
Ale to asi nebude to pravé ořechové, přece jen na domácí kávu by stačila nějaká menší a hlavně levnější věc, pokud vám teda po kapsách neleží pár peněz navíc a nemáte nafukovací kuchyň. Na trhu jich najdete spoustu, různé velikosti a materiály.
Každý správný milovník kávy nedá dopustit na pořádný šálek espressa. K tomu nám pomůže ‘moka konvička’.
Skládá se ze tří částí: spodní nádobka na vodu, středové sítko na kávu a vrchní nádobka na uvařenou kávu. Vyrábí se z různých materiálů, v různých velikostech, tvarech i barvách. Stále se nedá dopustit na původní hliníkovou nádobu. Káva z ní chutná nejlépe. Navíc taková retro věc vypadá strašně roztomile!
Funguje prostě – nameleme kvalitní kávu, kterou následně nasypeme do středového sítka, naplníme
horkou vodou nádobku a necháme tu supr věc udělat svou práci!
Mlýnek na kávu myslím není potřeba představovat a už vůbec vysvětlovat, k čemu se používá. Na internetu najdete široký výběr barev, velikostí, materiálu, ale já nedám dopustit na ty retro srandičky.
Aeropress – tahle věc sice vypadá divně, ale dokáže zázraky. Díky ní bude káva čistá, přefiltrovaná a jediné, co potřebujete, je váleček a papírový filtr. Stačí zatlačit vrchní píst dolů a sledovat, jak se nám káva hezky čistí.
French press – Funguje na stejném principu jako aeropress, stlačuje se píst, ale s trochu jiným postupem, který však zvládne každej.
Konvice Hario – Nikde jinde při zalévání nezáleží na přesnosti tak, jako když zaléváte kávu v dripperu (překapávač). Propásnete správný okamžik a směr, nalijte vodu příliš silným proudem a káva chutná úplně jinak – hůř. Ti, kdo už ji používají, na ni nedají dopustit.
Myslím, že tohle vám k základu bohatě stačí. Je to jeden z dražších koníčků, ale, u Merlina,… stojí to za to!
T.T.
0